2014. április 23., szerda




Nem fejeztem be a blogolást, csak mostanában nincs időm írni.


Sokat gondolkodom azon is, hogy hol folytassam majd a blogolást, mert kb 1 hónap múlva megszünteti szolgáltatását a blog.hu. Most keresgélek, próbálgatom a többi blogot, de egyelőre egyik sem tetszik.


Ma kaptam egy levelet egy ételallergia boltból, hogy nézzek be hozzájuk és kérik, hogy utána említsem meg őket a blogomban. Aki olvasni szokott, az tudja, hogy amennyire csak lehet, nem szoktam semmilyen terméket, gyártót, szolgáltatót sem ajánlani. Ezt a boltot egyébként ismerem. Nem sokszor, de kétszer már jártam ott. Első alkalommal egy nagyon kedves eladóval találkoztam, de akkor csak nézelődtem és nem vettem semmit.
Második alkalommal három terméket vettem. Egy másik eladó volt, aki a közelemben állt és egy-két kérdésből rájött, hogy gluténmentes termékeket vásárolok, kizárólag azokat nézegettem. Amikor barnarizst kértem, azt egy másik polcról adott és én meg is vettem. Miközben mentem hazafelé, belenéztem a szatyromba és kivettem, amit vásároltam és olvasgatni kezdtem a feliratot. A barnarizses zacskóra az volt írva, hogy búzát is feldolgozó üzemben csomagolták. Visszamentem az üzletbe, ahol kicsit nehézkesen – mert nem találtam az 5 perccel korábban vásárolt termék blokkját - de levásárolhattam más termékre. Nem emiatt nem nevezem meg a boltot, hanem azért, mert soha senkinek semmit nem szeretek ajánlani.


 


2014. április 19., szombat

Gluténmentes császármorzsa (smarni):
Kukoricadarából készítettem.
A kukoricadarát hiába áztatjuk be tejbe, nem fogja magába szívni a folyadékot és nem fog megpuhulni. Emiatt először felforraltam a tejet, picit sóztam és cukroztam, majd beleszórtam a kukoricadarát. Nem főztem meg teljesen, csak 1 percig, aztán hagytam fedő alatt puhulni.
Amikor kezdett kihülni, akkor hozzáadtam atojássárgáját valamint a tojásfehérjéből vert habot, majd forró olajat tartalmazó serpenyőbe öntöttem és időnként mgkevertem, összetörtem.


2014. április 8., kedd




Gluténmentes kakaóscsiga:


25 dkg túró
25 dkg liszt (rizsliszt, kukoricaliszt keveréke)
5 dkg cukor
½ kk szódabikarbóna
csipet só
1 kk útifűmaghéj 1 dl tejben összekeverve (vagy 2 db tojás)


 


A hozzávalókat összegyúrtam, két folpack között kinyújtottam, a tésztát olajjal megkentem és rászórtam cukrozott kakaót. A folpack segítségével a tésztát feltekertem és a hengereket felkarikáztam. Zsírpapírral kibélelt tepsibe tettem és 180 °C-on 20 perc alatt megsütöttem.


 


Frissen is jó, de másnap is puha.

Az elmúlt hetek néhány vacsorája, ill. ebédje. Valamennyi alapból gluténmentes.

Karfiolpüre, kaporszósz, csicseriborsóba forgatott és kisütött cukkini.

Saláta, tzaciki, bundázott padlizsá és csirkemell.

Görögsaláta, vajon sült lazac, karfiol, cukkini.

Kacsamell, sült krumpli,  cukkini.

Sajt tálban saláta, cukkini és padlizsán, krumpli.