2013. május 27., hétfő

Mákos süteméy Sünmalac módra

P { margin-bottom: 0.21cm; }

A gluténmentes karalábéleveshez egy fej hagymát olajon megpirítottam, majd rádobtam a kockákra vágott karalábét és a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát. Kevergetve kicsit sütöttem, majd kevés kukoricaliszttel megszórtam és vízzel felengedtem, sóztam, borsoztam. Miután felforrt, kb 15 percig főztem, majd egy csomag petrezselymet összevágva beleszórtam.

Egy tepsiben a füstölt, sózott szalonnát hasábokra vágott krumplira terítettem, majd együtt sütöttem. A szalonnát előbb ki kellett venni, mert az gyorsabban megsült. Rengeteg zsír sült ki a szalonnából. A zsírt egy kerámia serpenyőbe öntöttem és ebben sütöttem ki a kukoricalisztbe, majd tojásba mártott csirkemell darabokat, valamint gombát. A füstölt szalonna zsírjától nagyon finom íze lett. Fokhagymás uborkasaláta volt hozzá.

A gluténmentes mákos sütihez 2 tojást 10 dkg vajat és ¾ bögre cukrot habosra kevertem. Tettem bele 1 kk szódabikarbónát és 1 kk fahéjat. Ehhez adtam 1 bögre darált mákot, 1 bögre lisztet (fele kukorica, fele rizsliszt volt) és 1 bögre tejet. Az egészet összekevertem. Kicsit híg volt, ezért tettem hozzá még egy kis lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem és előre melegített sütőben 180 °C-on 35 percig sütöttem. Miután kihűlt, megkentem saját befőzésű szilvalekvárral. Finom lett.

2013. május 24., péntek

Egy bögre rizst olajon megfuttattam, majd sóztam és másfél bögre vizet öntöttem rá. Amikor felforrt a víz, onnantól számítva 8 percig főztem kis lángon. Ezután a gázt elzártam és a rizs fedő alatt negyed óra alatt készre párolódott.
Egy hagymát és egy bogyiszlói paprikát olajon megsütöttem, majd rádobtam a felkockázott csirkemellet. Pirospaprikával megszórtam, majd időnként megkeverve, puhára főztem (kb 30 perc). Ezután ráraktam a felaprított csiperkegombát (jó sokat) és kb 10 perc fővés után kevés kukoricaliszttel megszórtam, majd tejfölt tettem rá. Sósvizes uborkát ettünk hozzá.
Utána eper volt, ami már egészen jó ízű volt, cukor sem kellett hozzá.

A képen az idei első petrezselymes újkrumpli látszik csirkemellel, uborkasalátával és a férj dolgos kezével. És nem elég, hogy megpucolta a krumplit, hogy az én kezemet ne fogja meg, hanem még türelmesen kivárta, hogy megkeressem a fényképezőgépemet, hogy legyen a blogba mit tennem:) És csak ezek után esett neki. Ilyen a rendes férj!

2013. május 19., vasárnap

P { margin-bottom: 0.21cm; }


Ma ebédre halat ettünk rizzsel és sós vizes uborkával. A busafilét sóztam, majd paprikás amarántlisztbe forgattam és pár perc alatt mindkét oldalát megsütöttem. Ez a hal olyan kövér volt, hogy jelentős részét nem ettük meg. Ilyen hájas halat még nem is láttam.


Sütinek muffint sütöttem. 3 tojást 8 dkg cukorral habosra kevertem, majd tettem bele egy csipet sót, ½ kk szódabikarbónát, 10 dkg darált diót és 5 dkg darált mákot. Kicsit folyékonynak éreztem, ezért 2-3 ek amarántlisztet is kevertem bele. Kiolajozott szilikonformában kb 15 percig sütöttem, majd a formában hagytam kihülni. A közepében lévő lyukba áfonyalekvárt tettem.

2013. május 11., szombat

Most vettem észre, hogy szülinapos a blogom.

3 éves.

2013. május 10., péntek

Azt nem mondom, hogy bezárom a blogomat, de mostanában nincs késztetésem arra, hogy fényképezzek és írjak. Pedig minden nap főzök.

Majd megpróbálom összeszedni magam és akkor, ha újra blogolok.

Legyetek jók és akinek szükséges, az tartsa be a gluténmentes étkezést!!!!!!!