2013. április 29., hétfő

Gluténmentes pita / laposkenyér Sünmalac módra

Gluténmentes pita – ezt ma találtam ki és elsőre sikerült. Egy marék rizst és egy marék lenmagot kávédarálóval megőröltem, majd sóztam, kevertem hozzá egy kevés szódabikarbónát és forró vizet öntöttem rá. Semmit nem mértem, csak gondolom formán csináltam. A tésztát összegyúrtam és négy gombócot készítettem, amelyeket kukoricalisztes szilikonlapon, tenyérrel laposra nyomkodtam, majd forró vaslapra dobtam. Kb 1,5 perc után megfordítottam és amikor a második oldal sült, akkor ilyen szépen felpúposodott. Salátával, sült hússal meg lehet tölteni.

2013. április 28., vasárnap

Kakakós sütemény Sünmalac módra

Almaleves: kevés sóval, fahéjjal, citromhájjal és cukorral ízesített vízben megfőztem pár szem apróra vágott almát, majd gluténmentes pudingporral besűrítettem (most puncs ízű pudingporom volt), majd lehűtöttem.

A mai ebéd nincs lefotózva, de csirkemellet sütöttem, főtt krumplival és kaporszósszal tálaltam.

A süti receptjét leírom.

3 tojásból, 3 kanál lisztből (kukoricaliszt-amarantmagliszt-burgonyakeményítő), 1 kanál kakaóporból és 3 kanál cukorból vékony piskótalapot sütöttem. A lapot 2 dl Hulala tejszín habfixszel erősített felvert habjával megkentem, majd a lap felére tettem egy réteg csokipudingot. Betettem a hűtőbe dermedni. Ezután a lapot középen kettévágtam és az egyik lapot, amelyen csak a fixált hab volt, ráhelyeztem a pudingos rész tetejére. Nagyon könnyű, finom süti lett.

Ez már a holnapi ebédem:

PastaDoro tésztát (kukoricalisztből készült és gluténmentes) kifőztem és vadas gombát tettem rá.

Egy fehér- és egy sárgarépát pirított hagymával, babérlevéllel sós vízben megfőztem, majd botmixerrel pürésítettem. Ízesítettem mustárral, citromlével és kevés cukorral. Ez lett a vadas szósz (Fiam szerint őzikehányás). Gombát kevés olajon megpirított hagymán megsütöttem, majd hozzákevertem a szószt.

..........................

A lisztérzékenységgel egy időben „fedezték fel”, hogy autoimmun pajzsmirigy gyulladásom is van. A két betegség nagyon gyakran együtt jár.

Ezt a betegséget Hasimoto-thyreoiditisnek hívják. Röviden annyit kell tudni róla, hogy e betegség során a pajzsmirigy szép lassan elpusztul. A betegséget az immunrendszer hibás működése okozza. A fehérvérsejtek a betegség során pajzsmirigysejtekben található fehérjék ellen antitesteket termelnek, aminek következtében az immunrendszer a pajzsmirigysejteket idegennek fogja fel és elpusztítja.
Egy vérvizsgálatból ki lehet mutatni. Az anti-TPO az a vizsgálat, amely kimutatja, hogy elkezdődött az autoimmun folyamat.
A pajzsmirigy eleinte még el tudja látni a funkcióját, sőt a kezdetekben még túl is működik, majd a sejtek pusztulása a pajzsmirigy hormon csökkenését, majd teljes hiányát eredményezi.
Ha időben kezelni kezdik, akkor nincs probléma. A kezelés nem áll másból, mint a hiányzó hormont naponta tabletta formájában pótolni kell.
Akinél nem veszik időben észre, annak mindenféle szörnyűséggel kell szembenéznie.
Akinek alulműködik a pajzsmirigye, az fáradt, aluszékony, depressziós lesz,
hullik a haja és nagyon meghízik. Ennél a betegségnél fontos, hogy időben felismerjék. Ha nem ismerik fel, akkor 4-5 év alatt 30-40 kg-ot is hízhat a szegény beteg.
Az állapot gyógyszerrel – hormonnal - normalizálható.

Amióta megtudtam, hogy az anti-TPO nálam magas, azóta félévente elmentem a háziorvoshoz és kértem TSH vizsgálatot. A TSH a thyreoidea stimuláló hormon (pajzsmirigy serkentő hormon). Ha a vérben kevés a pajzsmirigy hormon szint, akkor az agyalapi mirigy pajzsmirigy stimuláló hormon szintje megnő. Ha ez az érték elér egy bizonyos szintet, akkor el kezdik a hormon pótlást.

Én azt hiszem, hogy tökéletesen időben „elkaptuk” , még mielőtt panaszokat okozott volna. Több orvossal konzultáltam és mindegyik azt mondta, hogy ha a TSH megemelkedett, akkor nem kell megvárni, hogy tünetem legyen, jobb azt megelőzni és el kezdtem szedni az L-Thyroxint. Egy hónap múlva kell kontroll vérvételre mennem, kíváncsi vagyok, hogy milyen eredményem lesz.

Mi az oka, hogy a lisztérzékenyek között halmozottan fordul elő az autoimmun pajzsmirigygyulladás? Röviden annyi, hogy a pajzsmirigy sejtek hasonlítanak a glutén sejszerkezetére és akinél gluténérzékenység van, azoknál a szervezet nem csak a glutén ellen termel ellenanyagot, hanem a gluténra hasonlító pajzsmirigy sejtek ellen is, ezáltal a szervezet saját magát pusztítja (ezért nevezik autoimmun pajzsmirigygyulladásnak).
Ezért fontos, hogy akinek autoimmun pajzsmirigygyulladása kezdődött, az ne egyen glutén tartalmú ételt!

2013. április 11., csütörtök

Kakaós muffin Sünmalac módra

Zöldborsófőzelék sült virslivel

Gluténmentes kakaós muffin

2 egész tojást 8 dkg cukorral habosra kevertem, majd beleöntöttem 8 dkg olvasztott vajat (most kókuszvajat), tettem bele 1/2 kk szódabikarbónát. Robotgéppel hozzákevertem 7 dkg kukoricalisztet és 3 dkg burgonyakeményítőt és 2 ek. kakaóport. 6 muffin-formát 3/4-ig megtöltöttem a tésztával és 180 °C-on 15 perc alatt megsült.

A szilikon muffin formát előzetesen olajjal kikentem, hogy a sütemény könnyen kiszedhető legyen. Könnyű és finom lett. A közepébe lehet tenni lekvárt is.

2013. április 10., szerda

Gluténmentes zelleres burgonykrémleves és almás csirkepörkölt.

 
Zelleres burgonyakrémleves:
Egy fej vöröshagymát apróra vágtam és kevés olajon megpirítottam. Három szem krumplit és egy nagyobb darab zellert szintén kockára vágta és a fazékba tettem. Annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje. Sóztam, borsoztam és 15 perc főzés után botmixerrel krémesítettem. Egy kevés főzőtejszint is tettem bele. Vízzel lehet megfelelő állagúra higítani. A tetejére lenmagot szórtam, mivel a leves lefényképezve nagyon semmilyen volt. Az íze írtó finom lett.
 
 
Ez egy olyan csirkepörkölt, ami csirkemellből készült és a végén beletettem (tömeg növelése céljából) két darab apróra vágott almát. Jót tett neki. Kevés tejszínnel sűrítettem a levét.  Uborkasalátát adtam hozzá.
 
 

2013. április 7., vasárnap

 Brokkoli krémleves parmezán sajttal

Egy nagy fej apróra vágott hagymát olajon megpirítottam, majd a fazékba tettem ½ kg brokkolit és két kisebb burgonyát apróra vágva. Sóztam, borsoztam, majd annyi vizet öntöttem rá, hogy éppen ellepje. 15 perc főzés után botmixerrel krémlevessé varázsoltam. Az asztalnál reszelt sajttal megszórtuk. Szerencsére maradt egy adag, azt (is) viszem holnap ebédre.


Laskagombás csirkepörkölt burgonyával és kukoricás rizzsel, valamint salátával.

A lányom és a férje pár nap múlva repülővel elutazik 2 hétre, így az ebéd utáni sütemény erre utal.

Sütöttem 4 tojásból, 4 ek cukorral és 4 ek kukoricaliszttel egy piskótát. Félbe vágtam és gluténmentes vanilia-, valamint és csokipudinggal megtöltöttem. A tetejét porcukorral megszórtam, majd a férjem által rajzolt sablon alapján kakaóporral repülőgépet festettem”. Nagy sikere volt.


2013. április 1., hétfő

Gluténmentes képviselőfánk Sünmalac módra

Nagyon szeretem a képviselőfánkot. És nem csak az ízét, hanem azt is, hogy 15 perc előkészítés + a sütési idő és már csak tölteni kell. Gyors, finom, mutatós és olcsó.

Felforraltam egy bögre (2,5 dl) vizet 5 dkg kókuszvajjal, csipet sóval.

Belekevertem egy bögre kukoricalisztet és 1-2 percig folytonos keverés mellett főztem.

Belekevertem három tojást.

Kiskanállal zsírpapírral bélelt sütőlapra halmoztam, majd 10 percig 230 fokon, 15 percig 180 fokon sütöttem.

Gluténmentes vaniliapudingot és Hulala tejszínből vert habot tettem bele.

Ebből a mennyiségből 18 képviselőfánk lett (a képen 17 látszik, egyet már megettem).