2012. augusztus 29., szerda

Országtorta almás mákos Sünmalac módra

Szabadságon vagyok, így jobban ráértem főzni. Ebédre tyúkhúsleves volt sok zöldséggel. A tyúk miatt 3 órűn keresztül kellett a levest főzni, de még így is kemény maradt a hús. Na nem baj, van kutya a közelben, majd megetetem vele. A levesben megfőztem egy negyed kelkáposztát, azt adtam a paprikás kukoricalisztbe forgatott sült halhoz.

Én is megsütöttem az ország tortáját, de leegyszerűsítve a receptet. Egyébként tök jó, mert gluténmentes. Nem ismerem az eredeti receptet, de elolvastam jó sok gasztroblogot és ami abból megtetszett, azt csináltam.

Először elkészítettem az almás-mákos piskótát. 6 tojásfehérjét 15 dkg cukorral, kikapart vaniliarúd belsejével kemény habbá vertem. 15 dkg darált mákhoz egy nagyobb almát és egy citrom héját reszeltem. A mákos keveréket összeforgattam a habbal és ezt a tésztát egy zsírpapírral kibélelt nagy méretű tepsibe simítottam. 200 °C-on 15 perc alatt megsült. Félre raktam hűlni.

3 tojássárgáját 8 dkg cukorral, 3 ek kukoricakeményítővel, vanilliával összekevertem és forrásban lévö 2 és fél dl tejhez öntöttem, majd kicsire vettem a gázt és besűrítettem. Amikor elkészült, akkor félretettem hűlni, majd amikor kihűlt, egy kis doboz Hulala tejszínből vert habbal összekevertem.

Az alma töltelékhez 3 almát lereszeltem, kevés cukorral, kevés citrommal kis vajon megpároltam. Ezt is kihűtöttem.

Jött a töltés: A tortalapot három egyforma méretre vágtam. Az alsó lapot tálcára tettem és rákentem a vaniliakrém felét. A második és harmadik lapot egymás tetejére tettem és felszeleteltem, hogy később, amikor már meg lesz töltve, egyszerűbben lehessen vágni. A vaniliakrémre ráhelyeztem egy sor tésztát, erre kentem az almatölteléket. Erre helyeztem a felső mások tésztalapot, amit a maradék vaniliakrémmel megkentem. Fél napra a hűtőbe tettem.

Vágás után nem volt olyan szép, mint ahogy a TV-ben láttam és nem olyan sok rétegben készítettem, mint az eredeti, de legalább olyan finom lett.



2012. augusztus 27., hétfő

Gluténmentes almáspite Ugyanúgy készült, mint a lusta asszony rétese. 25 dkg lisztet (20 dkg rizsliszt, 5 dkg kukoricaliszt) 15 dkg cukorral és ½ kk szódabikarbónával összekevertem, a fele mennyiséget beleöntöttem egy zsírpapírral kibélelt tepsibe. Almát szeleteltem rá, amit fahéjjal megszórtam, majd rászórtam a maradék liszt-cukor keveréket. Ezután 2 dl tej és 2 egész tojás keverékét rákanalaztam. Ment a sütőbe, ahol kb 40 perc alatt megsült.

Ezt a sütit nem lustaságól csináltam ezzel a recepttel, hanem azért, mert a gluténmentes rizslisztet, kukoricalisztet nem lehet olyan tésztává gyúrni, hogy nyújtható legyen. A gluténmentes lisztből készített tészta olya, mint a vizes homok, nem tapad.

2012. augusztus 26., vasárnap

A mai ebéd saját termésű krumpliból készült. A hús pulykamell volt, egyben sütve, egy egész fej fokhagyma volt beleszúrkálva. Majonézes cékla volt hozzá.

2012. augusztus 22., szerda

Lusta asszony rétese Sünmalac módra

Almaleves

Először is össze kell szedni a kertben a lehullott almát, majd meghámozni és apró darabokra vágni. Ezután fel kell tenni 1 liter vizet forrni, a vízbe kell tenni egy csipet sót, fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat, cukrot és az almát. Miután felforr, pár perc után egy csomag, vízzel vagy tejjel simára kevert gluténmentes vaníliás pudingport kell hozzáönteni és kevergetve 1-2 percig forralni, amíg a pudingportól kissé besűrűsödik. Ezután legalább fél napra a hűtőbe tenni.


Lusta asszony rétese – túrós süti

25 dkg rizslisztet össze kell keverni 15 dkg cukorral és 1/2 kk szódabikarbónával. Ennek a keveréknek a felét bele kell szórni egy kisebb tepsibe (érdemes egy zsírpapírt bele tenni, mert akkor könnyebb lesz kivenni). Erre kell rátenni a tölteléket. Most ½ kg túrót összekevertem 1 egész tojással, egy csipet sóval, 3 ek cukorral és 2 db reszelt áttört főtt krumplival. Tehát a túrót rászórtam a lisztre, majd erre a maradék liszt-cukor keveréket. Ezután rá kell önteni (kanalazni) 2 dl tejet, amelybe beleütünk 2 egész tojást és simára kevertük. Meg szoktam felülről böködni villával, hogy a tej könnyedén lejjebb tudjon folyni. 200 C-ra előmelegített sütőbe teszem 5 percre, majd 180 C-ra csökkentem a hőmérsékletet és kb 45 percig sütöm. Frissen is jó, de másnap még jobb. Ha marad, akkor harmadnap is!

2012. augusztus 16., csütörtök

Keksz Sünmalac módra

A mai vacsora is könnyű volt. Megfőztem egy karfiolt, amit fokhagymás tejföl-joghurt keverékkel nyakon öntöttem. A fasírt darált csirkemellből készült, amit a férjem fűszerezett (egy csirkemellhez egy egész fej fokhagymát-nem gerezdet, hanem fejet – reszelt, tett bele sót és borsot is, majd kisütötte. A kovászos uborkát eddig úgy készítettem gluténmentesen, hogy kenyér helyett nyers krumplit tettem bele. Később azt olvastam, hogy egyszerűen 1 liter felforralt vízbe 1 ek. Sót kell keverni és ezt kell önteni a bevagdosott uborkára. Alulra kapor kell és 3 gerezd fokhagyma. Ötödik napra elkészült és teljesen jó lett. Nem is tudom, hogy miért kell eredetileg bele a kenyér?




Egy csomag héj nélküli tökmagot, egy marék diót és fél marék lenmagot ledaráltam. Összekevertem egy tojással, két evőkanál mézzel és annyi rizsliszttel, hogy keményebb (de nem kemény) tésztát kapjak. Hosszú rúddá formáztam, majd szeleteltem és zsírpapírral kibélelt sütőlapra tettem, majd 160 °C-on 10 percig az egyik oldalt sütöttem, majd megfordítás után még 5 percig. Ez egy kissé édes rágcsálnivaló. Kevés lekvárral megkenve egész jó.


2012. augusztus 15., szerda

Köszönöm a térdműtéthez a jókívánságokat. Még mindig nem tudtam az orvossal beszélni, majd a jövő héten kerül elő. Azért tudok menni, nem fáj minden lépés. Sík területen alig lehet észrevenni, hogy másként mozgok, a lépcsőzés már problémásabb. A műtétet sem akarom elkapkodni, mert augusztus végén és szeptember elején Sopron környékén, valamint Harkányban van szállás foglalva, oda még el akarok menni.

Egy kis könnyű gluténmentes vacsora:

Fúszerezett apróra vágott csirkemellet hirtelen kisütöttem, adtam hozzá paradicsomot és savanyú gyönygyhagymát. Egy kis gluténmentes csokifagyi is járt hozzá, valamint a szinte mindennap elmaradhatatlan görögdinnye. Nem tudom, hogy van-e valaki, aki idén több dinnyét evett meg, mintén én:)

2012. augusztus 14., kedd

Már megint régen írtam. Pedig minden nap fózök, csak állandóan éhes vagyok és olyan gyorsan megesszük a fóztömet, hogy nincs idó lefényképezni:)

Lekopogom, de mostanában nem futottam bele gluténba. Igaz, mindent magam készítek és nagyon alaposan megnézem, hogy mit veszek meg. Voltunk pár napig a Balatonnál, oda is vittem magamnak ennivalót, csak egyszer ettem egy étteremben, de kizárólag rizst és salátát ettem. A pincérnő próbált rábeszélni grillezett húsra, de amikor ellenálltam, akkor azt mondta, hogy megért, mert neki is volt egy lisztérzékeny ismerőse.

A múltkor egy hétig a tejtermékekekt is elhagytam, de azokhoz visszatértem és azt tapasztaltam, hogy igaz lehet az, hogy a tej a gyulladást fenntartja, mivel van egy kis területen a könyökömnél egy bőrprobléma és amikor nem ettem tejet, akkor az is szépen visszahúzódott, most hogy visszatértem a tejre, újra belobbant.

És hogy ne unatkozzak, most arra várok, hogy térdmütétem legyen, mivel sikerült egy porcleválást szereznem.

2012. augusztus 3., péntek

A piacon vettem két keszeget, amely már be volt irdalva, így csak sóztam és paprikás kukoricalisztbe forgattam. Olajban kisütöttem és már lehetett is vacsorázni.